HomeMet knikkende knieën op het podium: wat voor spreker ben jij?ArtikelenMet knikkende knieën op het podium: wat voor spreker ben jij?

Met knikkende knieën op het podium: wat voor spreker ben jij?

Met knikkende knieën op het podium: wat voor spreker ben jij?

Je staat op het podium. De lichten zijn op jou gericht, tientallen – misschien wel honderden – ogen kijken je verwachtingsvol aan. Je voelt je hart bonken in je borstkas. Je hand klampt zich vast aan de afstandsbediening van de presentatie. Herkenbaar? Dan ben je niet de enige. Veel sprekers verschuilen zich achter hun slides, terwijl het publiek eigenlijk maar één ding wil: een goed verhaal.

Spreken is een kunst

We zien vaak dat er ontzettend veel tijd en geld gaat naar de organisatie van een evenement, maar veel minder naar de inhoud van de presentaties. Het gevolg? Eindeloze PowerPoint-slides, monotoon gepresenteerde feiten en een zaal vol verveelde mensen. Terwijl een sterke presentatie juist hét moment is om impact te maken.

Een goede spreker weet vanaf de eerste seconden het publiek te grijpen. Hoe je dat doet? Door te openen met een krachtige anekdote, een intrigerende vraag of zelfs een raadsel. Want heel eerlijk: als je begint met “Goedemiddag allemaal, mijn naam is…”, dan sta je al 1-0 achter…

Hoe creëer je een sterke opening?

In plaats van een droge introductie, zul je je publiek ongetwijfeld meer intrigeren als je begint met een vraag als: “Wat zou jij doen als je plotseling 24 uur had zonder enige verplichtingen?” Of een anekdote: “Vijf jaar geleden stond ik precies hier, maar toen was ik niet de spreker – ik was degene die met knikkende knieën in het publiek zat, doodsbang om ooit op dit podium te staan.” Dit soort openingen trekken direct de aandacht en maken het persoonlijk.

Een sterke opening zorgt ervoor dat mensen willen luisteren in plaats van dat ze verplicht worden. Het wekt nieuwsgierigheid en creëert direct een band met het publiek. Denk aan hoe TED Talks beginnen: geen droge feitjes, maar verhalen die raken en intrigeren.

Maak contact met je publiek

Tijdens je speech is het belangrijk om verbinding met je publiek te maken. Een geweldige spreker spreekt namelijk niet tégen zijn publiek, maar mét hen. En dat kun je het effectiefst bereiken door simpelweg oogcontact te maken. Laat je blik over de zaal gaan en gebruik hun reacties als feedback: knikken ze met je mee of fronsen ze juist hun wenkbrauwen? Speel hierop in door vragen te stellen of een korte interactie toe te voegen. Voor een goede speech zul je dus ook af en toe flexibel moeten zijn in plaats van je vasthouden aan je script. 

Gebruik je stem en lichaamstaal bewust

De meeste sprekers stoppen zoveel mogelijk moeite in het vinden van de perfecte woorden voor hun speech. En hoewel de juiste woorden belangrijk zijn, is de manier waarop je ze overbrengt vele malen belangrijker. Variatie in toon, volume en tempo houdt de aandacht vast en zorgt ervoor dat je boodschap beter binnenkomt. Een monotone stem verveelt, terwijl strategische stiltes spanning kunnen opbouwen. Ook je lichaamstaal speelt een grote rol: sta stevig, gebruik open handgebaren en beweeg met intentie. Een dynamische spreker die vol energie en overtuiging op het podium staat, laat een sterkere indruk achter dan een monotone spreker die zielloos zijn slides opleest. 

Hoelang moet je speech duren?

Een veelgemaakte fout die wij in veel speeches zien, is dat sprekers te veel willen vertellen in te weinig tijd. Wat bereik je hiermee? Een overvolle presentatie, een gehaaste spreker en een uitgeput publiek. De ideale speechduur hangt af van je doel, maar kort en krachtig werkt vaak het beste.

Ook je spreeksnelheid is essentieel. De gemiddelde spreker praat met ongeveer 130 woorden per minuut. Wil je snel en energiek overkomen? Dan zit je rond de 160 woorden per minuut. Voor de juiste impact en een boodschap die echt binnenkomt, is 100 woorden per minuut ideaal. Wil je weten hoelang jouw speech gaat duren? Gebruik dan deze handige speech calculator om dit te berekenen: https://www.debatrix.com/nl/tools/calculator-hoelang-duurt-jouw-speech/

Wat voor type spreker ben jij?

De meeste sprekers kunnen worden ingedeeld in verschillende categorieën. Misschien herken je jezelf wel in een van de volgende types: 

–   De Voorleesmachine: je leest letterlijk voor wat er op de slides staat. Probleem: als alles op de slide staat, waarom zou iemand nog naar jou luisteren?

–  De Taal Tornado: je praat razendsnel om alle informatie binnen de tijd te proppen. Gevolg: je publiek haakt af omdat ze je niet kunnen volgen.

–  De Monotone Professor: je weet veel, maar brengt het zonder emotie. Hierdoor verliezen mensen hun interesse, hoe waardevol de inhoud ook is.

–   De Publiekslieveling: Je kan het publiek zo meenemen in jouw verhaal dat iedereen aan je lippen hangt. Je hebt een raamwerk, maar geen vast script. Je maakt direct contact met het publiek, speelt in op de reacties en brengt je boodschap met energie en overtuiging.

Herken je jezelf in een van de eerste drie categorieën? Dan is het tijd om te investeren in je spreekvaardigheden. Spreken is namelijk een kunst, en iedereen kan het leren!

 Stop met verstoppen

Spreken is meer dan een rijtje bullet points op een slide zoals we dat op de middelbare school deden. Met een sterke speech kun je mensen inspireren, verandering in gang zetten en een boodschap écht overbrengen. Dus stop met je te verschuilen achter een presentatie en laat zien wie je bent als je op dat podium staat! Je zult namelijk snel genoeg zien: zodra je publiek geboeid is, verdwijnen die knikkende knieën als sneeuw voor de zon.

Eens over sparren? Neem gerust contact met ons op!

 

Deel dit artikel: